Serviciu de planificare și implementare servicii sociale
Domeniul de activitate:
Asigurarea și dezvoltarea măsurilor sociale menite să prevină excluziunea socială și să promoveze școlarizarea.
Măsuri care afectează zona:
Monitorizare, analiza statistica;
Dezvoltarea de strategii și programe;
Cooperarea cu organizațiile civile care activează în zonă;
Relații publice;
Evaluarea situațiilor de urgență;
Intervenție în cazuri de urgență, neglijență, trafic de persoane sau alte abuzuri;
Protecția copilului;
Evaluarea serviciilor sociale.
Serviciu pentru beneficii sociale
Obiectivul general: prevenirea excluziunii și promovarea integrării persoanelor aflate într-o situație precară prin identificarea situațiilor de necesitate și acordarea de posibile beneficii acestor persoane și familii.
Obiectivul general va fi realizat prin intermediul următoarelor activități:
- Contactul cu clienții - primirea clienților;
- Evaluarea nevoilor;
- Contactarea clienților și a familiilor acestora;
- Luarea măsurilor corespunzătoare pentru acordarea prestațiilor;
- Monitorizarea condițiilor de acordare a prestațiilor.
Compartiment ”Casa Seniorilor/Szépkorúak Háza” - centru de zi
Compartiment monitorizare
Compartiment strategii
Compartiment relații cu publicul
Clădirea Primăriei, p-ța Városháza nr. 5.
biroul nr. 1: venit minim de incluziune, întocmirea dosarelor pentru încadrarea în grad de handicap
biroul nr. 3: indemnizația pentru creșterea copilului, servicii pentru protecția copilului, autoritatea tutelară
Luni-Joi: între orele 8-13
Compartiment de intervenție în situații de urgență și protecția copilului
În activitatea noastră, ajutăm părinții să își îndeplinească responsabilitățile părintești, iar copiii să își afirme drepturile și interesele legale. Ne ocupăm de prevenirea și eliminarea vulnerabilității copiilor și suplinim lipsa de îngrijire părintească. Efectuăm înregistrarea copiilor în situație de risc și a copiilor abandonați și luarea de măsuri pentru plasamentul și creșterea acestora - prin înlesnirea plasamentului familial, trimiterea către sistemul de protecție a copilului, plasament în sistemul de sprijin mamă-copil.
Transferul temporar al autorității părintești, prin hotărâre judecătorească, către o persoană apropiată copilului în perioada în care părintele lucrează în străinătate. Întocmirea documentelor necesare pentru transfer și depunerea acestora la instanță, urmărirea cazului, revizuirea la fiecare două luni, dacă este necesar, și efectuarea unei evaluări a mediului social.
Întocmirea și punerea în aplicare a unui plan de protecție pentru copiii aflați în situație de risc.
Compartiment contractarea serviciilor sociale
Înregistrarea cererilor, evaluarea inițială, întocmirea documentelor pentru aprobarea serviciilor sociale; evaluarea rapoartelor furnizorilor de servicii sociale, comunicare permanentă cu furnizorii.
Contractarea anuală a serviciilor sociale către furnizorii existenți la nivel local.
Compartiment centru sprijin familial
Biroul cu numele de Centru de sprijin familial funcționează la adresa din str. Taberei nr. 3B/2 care, prin specialiștii angajați (asistent social, psiholog, specialist în igiena mentală) acordă sprijin în diferite probleme cum ar fi:
· probleme acute de viață a persoanelor și familiilor, prin consultanță;
· ameliorarea conflictelor familiale;
· consiliere în probleme de educare;
· consiliere în diferite domenii în școli, după cerere - prevenție de consum de alcool și droguri și educație sexuală;
· orientarea și medierea beneficiarilor către servicii și instituții abiliate în rezolvarea a diferitelor probleme specifice.
Solicitarea și programarea consultației se poate face prin prezentarea la adresa de mai sus între orele 11-13 luni, 14-16 miercuri și 9-11 vineri sau prin apel la numărul de telefon 0743-229564 - în zilele lucrătoare.
Compartimentul de Autoritate Tutelara
Prin exercitarea atribuțiilor de autoritate tutelară se realizează controlul și îndrumarea activității de ocrotire a minorilor, protecția drepturilor lor precum și ocrotirea persoanelor lipsite de capacitate de exercițiu și a celor ce nu -și pot apăra interesele în mod satisfăcător.
Compartiment evidență și plată beneficii sociale
Indemnizaţia/Stimulentul de inserţie pentru creşterea copilului
Indemnizaţia/Stimulentul de inserţie pentru creştere copil se acordă conform O.U.G nr. 111/2010 şi a Normelor metodologice de aplicare, aprobate prin H.G. nr. 52/2011, cu modificările si completările prevazute de Legea 66/2016 si H.G 449/2016. Persoanele care îndeplinesc condiţiile de stagiu, conform legii (au realizat 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, venituri supuse impozitului sau au fost în perioade de stagiu asimilate), pot beneficia opţional de următoarele drepturi: – Concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi o indemnizaţie lunară; – Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie.
Venitul minim de incluziune
Ce este Venitul Minim de Incluziune (VMI)? /files/download/documents/Ghid VMI.pdf VMI reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu care se acordă începând cu luna ianuarie 2024, prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
AJUTOR DE INCLUZIUNE: are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).
AJUTOR PENTRU FAMILIA CU COPII: se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei (ASF).
Cine pot fi beneficiari? Persoanele singure și familiile aflate în situație de dificultate, care îndeplinesc condițiile de acordare potrivit legii. Solicitanții trebuie să aibă reședința sau/și domiciliul în România și să facă dovada acesteia.
Care sunt avantajele VMI? 1. Beneficiile VMI (ajutor de incluziune și/sau ajutor pentru familia cu copii) se acordă sub formă de plată unică lunară. 2. Solicitanții de VMI sunt asigurați în sistemul de sănătate. 3. Solicitanților de VMI li se asigură locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. 4. Dacă sunteți solicitant de VMI aveți acces automat la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate. 5. Ca solicitant de VMI intrați în categoria consumatorilor vulnerabili și veți primi ajutoare pentru încălzirea locuinței și de alte măsuri destinate consumatorului vulnerabil. 6. VMI promovează munca – ca solicitant de VMI sunteți sprijiniți prin stimulente financiare inclusiv în situația în care veți obține venituri prin muncă și veți beneficia de măsuri care să sprijine accesul la locuri de muncă. 7. Programul încurajează participarea copiilor din familiile vulnerabile la educație, pentru un viitor mai bun.
Cuantumul venitului minim de incluziune /files/download/documents/Cuantum VMI 2025.pdf se stabileşte ca diferenţa între venitul minim de incluziune raportat la dimensiunea familiei şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, realizat în luna anterioară depunerii cererii, descris mai sus în link-ul privind ghidul VMI. Cererea acestor beneficii: /files/download/documents/cerere.ajutorVMI.pdf
Veniturile care exclud dreptul la VMI sunt enumerate în formularul de cerere. /files/download/documents/lista-bunurilor-care-conduc-la-excludere.pdf
Ajutorul pentru încălzire
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă conform Legii 226/2021, pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii de către membrii acesteia – formular cerere VMI. În situația în care solicitantul este beneficiar sau, după caz, primește ajutor de incluziune potrivit prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, va depune în plus acte doveditoare privind locuința în care locuiește și pentru care sunt valabile actele de identitate a membrilor familiei.
Limitele de venituri pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt următoarele:
– 0 – 1.386 lei/membru de familie
– 0 – 2.053 lei pentru persoana singură